Ik heb hulp nodig
Heb je hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat het mentaal niet goed met je gaat, omdat je psychische problemen ervaart of misschien gaat het niet goed op werk of school. Er zijn verschillende plekken waar je terecht kan.
(Anoniem) Praten over de situatie
Wil je anoniem praten over je situatie? Dan kan je bellen of chatten met
- De Luisterlijn (24 uur per dag uur), voor alle leeftijden.
- Fier (tussen 16:00 en 06:00 uur), voor alle leeftijden.
- De Kindertelefoon (tussen 11:00 en 21:00 uur), voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar.
- De Alles oké? Supportlijn (tussen 14:00 en 22:00 uur), voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Ook kan je via Jongeren Hulp Online een hulplijn vinden die aansluit bij waar jij mee zit.
Voor elk soort probleem kan je ook altijd terecht bij je eigen huisarts. Je huisarts mag niks bespreken met mensen in jouw omgeving zonder jouw toestemming. Wel kan de arts met je meedenken over hulp of ondersteuning.
Hulp bij psychische problemen
Zit je niet goed in je vel? Dan is het belangrijk dat je daar met iemand over kan praten. Bijvoorbeeld een vriend of familielid een volwassene die je vertrouwt. Vaak is het een opluchting om niet in je eentje rond te lopen met je gevoelens. Ook kan de ander rekening houden met hoe jij je voelt en met jou nadenken over hoe het verder moet.
Vind je het moeilijk om in je omgeving met iemand te praten? Via Mind Korrelatie kan je anoniem bellen, chatten of whatappen met hulpverleners. Daarnaast kunnen jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud via Grip op je Dip online hulp vragen of samen met andere jongeren de online cursus Grip op je Dip volgen. Je kan ook terecht bij je huisarts. Die kan met je meedenken over een gepaste oplossing of je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner of een psycholoog.
Gedachten over zelfdoding
Heb je gedachtes over zelfdoding? Als je direct hulp nodig hebt, bel dan meteen 112. Ben je niet direct in gevaar? Ook dan kan het opluchten om over deze gedachtes te praten. Het helpt om de eenzaamheid en spanning te verminderen. Is er iemand die je vertrouwt? Praat er met hen over. Ook kan je altijd terecht bij je huisarts of bij 113 Zelfmoordpreventie. Je kan hen bereiken via 0800-113 of door te chatten via www.113.nl.
Hulp bij problemen met werk, studie, inkomen of schulden
Ben je tussen de 18 en 27 jaar en heb je geldproblemen, schulden of op een andere manier problemen met werk, studie of inkomen? Weet je niet meer hoe je hieruit komt? Dan kan je contact opnemen met een jongerenconsulent van Gemeente Nissewaard.
Heb je als volwassen te maken met geldproblemen, schulden of werk, dan kan je altijd contact zoeken met schuldhulpverlening, budgetbeheer of het preventieteam van de gemeente Nissewaard. Zij kunnen je o.a. wijzen op de verschillende regelingen die zijn er zijn voor inwoners (kinderen, volwassenen en senioren) met lagere inkomens.
Zit je nog op school en ervaar je problemen?
Heb je problemen op school? Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om bij de lessen aanwezig te zijn of word je gepest? Dan kan je terecht bij je mentor of vertrouwenspersoon op school. Die kan jou doorverwijzen naar bijvoorbeeld het zorgteam of de maatschappelijk werker van jouw school.
Hulp bij problemen thuis
Is er bijvoorbeeld sprake van geweld, psychische problematiek, verslaving? Praat erover met iemand die je vertrouwt, zoals een docent, vriend, familielid of je huisarts. Wil je gericht advies over je situatie thuis? Dan kan je contact opnemen met Veilig Thuis: zij kunnen je situatie aanhoren en met je meedenken over de volgende stappen.
Ben je een kind van ouders met een psychische stoornis of verslaving? Dan kan het ook fijn zijn om met andere jongeren te praten die in dezelfde situatie zitten. Daar zijn verschillende lotgenotengroepen van, bijvoorbeeld Kopp Op Rotterdam of de online gespreksgroepen van Mind. Ook kan je terecht bij KOPPsupport.
Hulp bij problemen online
Soms gebeuren er online nare dingen. Er kunnen nare filmpjes of naaktfoto’s rondgestuurd worden, je kan opgelicht worden of te maken krijgen met chantage. Heb je hiermee te maken (gehad) en wil je weten wat je kan doen om jezelf te beschermen of melding te maken? Dat kan via meldknop.nl.
Soms gebeuren er online nare dingen. Er kunnen nare filmpjes of naaktfoto’s rondgestuurd worden, je kan opgelicht worden of te maken krijgen met chantage. Heb je hiermee te maken (gehad) en wil je weten wat je kan doen om jezelf te beschermen of melding te maken? Dat kan via meldknop.nl.